2017. aug 18.

Parkolj Te is Velencén!

írta: Velence a Mienk (...?)
Parkolj Te is Velencén!

Nagy vitát váltott ki amikor az önkormányzat látszólag egyik pillanatról a másikra parkoló automatákat telepített három helyre a városban. Ennek alapja a Velence Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2017 (VI.22.) önkormányzati rendelete, mely egyértelműen jelöli, hogy hol vannak díjköteles várakozási területek. Ezt a rendeletet bárki megtekintheti, aki egy kicsit kitartó.

Ugyanis a többi rendelettől eltérően ezt nem találhatjuk meg az önkormányzat honlapján, azonban a Nemzeti Jogszabálytárban igen. Ezen a linken elérhető és bárki számára megtekinthető. A rendeletben ugyan nincs szó arról, hogy fizetős automatákat telepítenek bárhová is, de azt gondolom, ha valahol fizetni kell, akkor csaknem mindegy, hogy egy embernek adom a pénzt, vagy egy automatába dobom be.

Azonban az, ahogyan a rendeletet kidolgozták, ahogyan az automatákkal kapcsolatos lakossági kérdéseket kezelte az önkormányzat, valamint ahogyan megállapították a parkolási díjakat és a díjmentességre való jogosultság igazolását, komoly kérdéseket vet fel, ami már túlmutat azon, hogy ki, melyik oldalon áll.

Nézzük meg, hogy pontosan miről is van szó. A következő írás azon túl, hogy bemutatja a hatályos parkolási területeket a hozzájuk tartozó díjakkal, fel kívánja a figyelmet hívni az alábbi négy problémára, ami sajnos nem pusztán a parkolással kapcsolatban merül fel, hanem egyre mélyebben jelenik meg Velence igazgatásának hétköznapjaiban is. Ezek a következők:

  • Átgondoltság
  • Törvényesség
  • A lakosság bevonása
  • Tájékoztatás

Kezdjük az áttekintéssel. Mit mond a rendelet, hol vannak fizetős övezetek és mennyit kell fizetni ezeken a helyeken? Azok kedvéért, akiknek esetleg a helyrajzi szám, illetve a hozzá tartozó leírás még mindig nem mondana semmit, a google térképének segítségül hívásával készített képeken mutatjuk be az adott területet.

Fussunk hát neki.

Az önkormányzati rendelet szerint díjköteles a várakozás a következő területeken [11/2017 (VI.22) önkormányzati rendelet 1-es, valamint 2-es számú mellékletei alapján]:

4487/3 helyrajzi szám alatti terület (Béke utcai parkoló terület)

Ez ugye a SPA-val szembeni terület, a vasút és a „koporsó házak” között. Közkeletű nevén a murvás parkoló. Ezen a területen az eddigi két behajtási lehetőség volt. Egy a SPA-val szinte közvetlenül szemben, egy pedig koporsó házak mellett. Most már csak a SPA-val szemben lehet behajtani, ahová az egyik automata került.

A várakozási díj személygépkocsik részére 400 Ft/óra, busz részére 800 Ft/óra, motorkerékpár részére 200 Ft/óra.

Mellette lehet bejutni a közvetlenül a vasúti töltés mellett található P+R parkolóba. Ez a parkoló díjmentes marad, hiszen a célja, hogy a vonattal utazó „ingázók” tudják hol hagyni az autójukat reggel. Azt, hogy valaki valóban erre használja, gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni. Aki a kiskaput kihasználva itt akar parkolni, az igen jó eséllyel tud is, hiszen ki és mit fog kérni tőle igazolásként? Azt sem lehetetlen elképzelni, hogy esős időben is inkább ide áll az autós, mint a sártengerré váló murvás parkolóba.

4413/6 helyrajzi szám alatti terület (IFI-ház körforgalom melletti aszfaltos terület)

Ide került a második automata. A díjak: személygépkocsi 800 Ft/óra, motorkerékpár 400 Ft/óra, busz 1600 Ft/óra.

Ez a parthoz legközelebbi, nagyobb parkoló, ami már aszfaltozott is, így jó eséllyel választják azok, akik a Korzó mögötti, illetve az IFI és a pizzéria közötti parkolókba már nem férnek el. Legalábbis elméletileg. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ahol elfér egy autó, ott állni is fog egy, függetlenül attól, hogy parkolóról, vagy zöldfelületről van-e szó.

1378/7 helyrajzi szám alatti terület (Tábor utcai kiépített parkoló melletti terület, Kápolnásnyék közigazgatási területéig)

Igen, jól látható, hogy ez az a terület, ahová az ingázók közül a legtöbben állnak be reggel az autójukkal. Szerintem senki nem tudta, hogy június óta fizetős, tehát meg sem lepődhetne senki, ha a munkából hazaérve egy csekket találna a szélvédőjén. Ugyanakkor úgy tűnik, egyenlőre ettől nem kell félni, mert nincs senki, aki szedné a pénzt.

A díjak: szgk 400 Ft/óra, motorkerékpár 200Ft/óra, busz 800 ft/óra

1365/5 helyrajzi szám alatti terület (Kastély Park Széchenyi út felőli bekötő út, a Könyvtár előtti aszfaltos területig)

Na ez egy érdekes rész, mert elvileg a jelenlegi táblázás alapján csak akkor lehet behajtani, ha valaki a Könyvtárba megy. Mondjuk a bekötő út szélessége alapján itt parkolni csak a zöldterületen lehetne.

Itt a díjak: szgk 800 Ft/óra, motorkerékpár 200 Ft/óra

1168 helyrajzi szám alatti terület (Tópart utca Hősök parkja felőli területe)

Itt van elhelyezve a harmadik automata. A díjak: szgk 400 Ft/óra, motorkerékpár 200 Ft/óra, busz 800 ft/óra

Aki járt már erre hétvégén, tudja, hogy gyakorlatilag lehetetlen megállni, mert kilenc-tíz óra körül már teljesen tele van. Egy apró szépséghibája van a területnek, nevezetesen, ha tele van, akkor áthaladni is lehetetlen.

966/3, 997/7, 4511/3 helyrajzi szám alatti területek (Északi strand parkoló területe)

Mit is jelent ez? Aki a strandra jön, annak elvileg fizetnie kell pluszban a parkolásért. Plusz a belépőért. A gyakorlatban még nem láttunk senkit, aki szedte volna a pénzt, ellenben a parkoló mellett a kerékpárúton haladva rendszeresen behajtanak az autók az erdősávba, ahol árnyékos körülmények között hagyhatják azt.

A díjak: szgk 400 Ft/óra, motorkerékpár 200 Ft/óra, busz 800 ft/óra

4510/23, 1046, 1107/3 helyrajzi szám alatti területek (Tóbíró strand parkoló területe)

Itt túl sok újítás nem történt, hiszen eddig is szorgosan szedték a parkolási díjat.

A díjak: szgk 400 Ft/óra, motorkerékpár 200 Ft/óra, busz 800 ft/óra

4413/23 helyrajzi szám alatti terület

A díjak: szgk 400 Ft/óra, motorkerékpár 200 Ft/óra, busz 800 ft/óra

Tehát jó tudni, hogy a fent felsorolt területeken az önkormányzati rendelet szerint fizetős a parkolás.

A parkoló automaták kapcsán is felmerült több kérdés: kinek kell fizetnie, kinek nem kell, milyen módon igazolhatja a díjmentességet az arra jogosult. Ezzel kapcsolatban sikerült a település vezetőjének olyan nyilatkozatokat tennie, ami nem pusztán sok érintett felháborodását váltotta ki, hanem törvényességi aggályokat is okozott.

Nézzük időrendben a folyamatot, kiemelve az írás elején jelzett problémákat.

2017.08.08. 19:44

Koszti András Facebook oldalán közzétette, hogy a Velencére érkezők kulturált parkolásának elősegítése érdekében három új automata került kihelyezésre.

A parkoló automatákból befolyó bevételt - mint ahogyan minden parkolásból származó bevételt - a város infrastrukturális fejlesztéseire használjunk fel. A parkolás a helyi lakosoknak természetesen továbbra is ingyenes marad!

Arra a kérdésre, hogy hogyan kell igazolni azt, hogy valaki helyi lakos, nem válaszolt.

2017.08.08. 21:20

A Facebookon Velence Város Hivatalos Oldala megosztotta a fenti bejegyzést azzal, hogy tesztüzemben működnek az automaták és „a helyi lakosoknak továbbra is ingyenes minden velencei parkoló”

Már itt is több hozzászóló szerette volna megtudni, milyen módon igazolhatja az ingyenességre való jogosultságát, azonban semmilyen válasz nem érkezett. Ezen túl jelezték az olvasók azt is, hogy kétkerekű motorkerékpár számára a parkolásnak nem lehet díja, mert az ellenkezik a közúti közlekedésről szóló 1/1998 törvény rendelkezéseivel, vagyis törvénytelen. Ezt alátámasztandó a parkoló automatáról fénykép készült, melyen jól látszik a díjfizetés elvárása.

Magyarul semmilyen jelzés nincs arra vonatkozóan, amit a törvény előír, nevezetesen, hogy csak a három, illetve négykerekű motorkerékpárok esetében szükséges fizetni. További érdekesség, hogy a buszon kívül sem a tehergépjármű, sem más nincs megjelölve.

2017.08.09. 13:35

A Fejér Megyei Hírlap online változatán a www.feol.hu oldalon megjelent egy cikk Parkoló automatákat helyeztek ki Velencén címmel. Ebben a következő szöveg olvasható:

A parkolás a helyi lakosoknak természetesen továbbra is ingyenes marad. Ehhez elegendő a lakcímkártyájuk fénymásolatának elhelyezése, belül, az autó szélvédőjenél.

A cikk alapján mind a Velence a Miénk Facebook csoportban óriási felháborodás alakult ki, hiszen a lakcímkártya kihelyezése, mint igazolási megoldás nem pusztán esztelen, hanem az adatvédelmi törvénnyel is szembe megy, vagyis törvénytelen.A felháborodásukat az érintettek közvetlenül az önkormányzat felé is kifejezték, melyre másnap szintén a Facebookon reagált a városvezetés.

2017.08.10. 16:41

A Facebookon Velence Város Hivatalos Oldala tájékoztató bejegyzést tett közzé az alábbi tartalommal:

"A parkoló automaták jelenleg teszt üzemmódban működnek, ez alatt az idő alatt (várhatóan 1-2 hét) pótdíj kiszabására nem kerül sor. A velencei lakosok számára - az ingyenes parkoláshoz való jogosultságuk igazolására - egy QR-kóddal ellátott matrica kerül bevezetésre, amelyet a helyiek a polgármesteri hivatalban válthatnak ki önköltségi áron, 200 Ft-ért augusztus 21-től. Ezt a matricát a gépjárműre ragasztva jogosultak a fizető parkolók díjtalan igénybevételére. Ez a matrica a kódjában tartalmazza az igénylő adatait, nem hamisítható és nem sokszorosítható. Az ingyenes parkolás a fizető parkolókban kizárólag a velencei állandó lakcímmel rendelkezőkre vonatkozik! A vasútállomásnál lévő felső parkoló (P+R) mindenki számára díjtalanul igénybe vehető, aki utasért megy vagy utast visz az állomásra, illetve aki vonattal utazik tovább és az ellenőrzéskor igazolható. A parkolókban a három vagy annál több kerekű járművekkel érkezőknek kell fizetniük."

Tehát megérkeztek a válaszok. Csak az a kérdés, hogy miként gondolják a matricába beletenni a személyes adatokat, hiszen az továbbra is jogszerűtlen! Az sem világos, hogy mi alapján lesz kiállítva a matrica, ugyanis a rendelet erre vonatkozóan nem tartalmaz semmilyen lehetőséget. Hiszen azok vehetik igénybe díjmentesen a parkolókat, akik:

"(1) Díjmentesen használhatják a fizető parkolóhelyeket:

  1. a) a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és az orvosi ügyelet járművei,
  2. b) a közüzemi szolgáltatást ellátó szervezetek járművei munka-, illetve szolgáltatás végzése, a hibaelhárítás szükséges idejére,
  3. c) az elektromos járművek,
  4. d) a mozgáskorlátozott személyek gépjárművei,
  5. e) a Velence területén lakóhellyel rendelkező személyek.

(2) Az (1) bekezdés d) és e) pontja alapján azon személyek jogosultak a mentességre, akik rendelkeznek érvényes, a mozgásában korlátozott személyek parkolási igazolványával, a velencei lakóhely igazolására vonatkozóan érvényes, a lakóhelyet igazoló hatósági igazolvánnyal."

A P+R-el kapcsolatban többen kérdezték, hogy miként lehet igazolni, hogy utazik? Erre a válasz annyi volt, hogy ebben a MÁV az illetékes. Sikerült ismét lódítani, mert ehhez a vasúti társaságoknak semmi közük. A P+R parkoló az önkormányzat területén, annak kezelésében van, tehát maximum ő ellenőrizhet.

Természetesen rengeteg kérdés árasztotta el a Facebook oldalt, azonban érdemi válasz nem érkezett.Mindössze a kommentek stílusával kapcsolatban volt fontos írniuk, mert azokat sértőnek találták. Az önkormányzat kommunikációs stílusára ékes példa az, amit 2017.08.10. 19:22-kor írtak, szintén a Facebookon:

"A parkolással kapcsolatban minden fontos információt közzétettünk, minden egyéb kérdés költői. Az állandó, bejelentett lakosoknak jár az ingyen parkolás, másnak sajnos nem. Illetékeseink alaposan körbejárták a témát, nem ad-hoc és nem hirtelen döntöttek. A legtöbb településen, kiváltképp üdülőövezetben, a helyi lakók legfeljebb kedvezményt kapnak, s alig, vagy egyáltalán nincs ingyenes parkolás a frekventált településrészeken. Itt mindössze 3 parkoló lett fizetős, de ezekben is az állandó, bejelentett velencei lakcímmel rendelkezők ingyen parkolhatnak. Köszönjük, hogy olvassák, lájkolják es megosztják információinkat!"

Ebből ismét látszik, hogy nem a valóságot írják le, hiszen, az általuk frekventáltnak nevezett területen nem pusztán ez a három terület lett fizetős a saját rendeletük szerint. Ezen kívül az is nehezen értelmezhető, hogy pontosan mit is jelent az, hogy frekventált terület?

A kérdezések száma nem csökkent, ami nem is csoda, hiszen sok embert érint a változás. Azonban úgy tűnik elfogyott a türelem, senki ne kérdezősködjön és ne merje megkérdőjelezni az önkormányzat munkáját, és különben is örüljön a lakosság annak, hogy neki nem kell fizetnie. Miből vontam le ezt a következtetést?

Hát ebből:

2017.08.16. 21:17

"Kedves hozzászólók! Velence Város Önkormányzat Képviselő-testülete, a polgármesteri hivatal szakemberei, valamint a parkolási rendszert üzemeltető és felügyelő Velence Városgazdálkodási Kft szakemberei külső szakértők bevonásával és javaslataik alapján határoztak a jelenlegi parkolási rendszerről, nem ad-hoc és nem a hasukra ütve. Többször leírtuk, mi ennek a lényege, kik kaphatnak kedvezményt, stb. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy tökéletes, mindenkinek megfelelő rendszer nincs, azt is, hogy másutt még az sem szokás, hogy a helyi lakosok ingyenes parkolási lehetőséget kapnak, ahol van bármiféle kedvezmény, az igazából bizonyos százalékos kedvezményt ad, nem teljes ingyenességet. Lehet ezt kritizálni, de, kérjük, tegyék azt megfelelő körültekintéssel. Az illetékesek jó szándéka kétségtelen. Három parkolóról beszélünk, nem az összesről és nem az egész városról és nem több ezres díjakról, hanem néhány száz Forintos tételekről. Mindenki kérését, igényeit lehetetlen kielégíteni, ha azt hinnénk, megtettük, valószínűleg akkor is lenne, aki éppen azt kritizálná. Köszönjük megértésüket."

Erről ennyit. Mindenki fogja be, és lehet továbbsétálni. Nincs itt semmi látnivaló, kérem. Szakemberek megvizsgálták, hogy az a legjobb a parkolási problémák megoldására, hogy az eddigi ingyenes, nagy befogadóképességű parkolókat, melyek nem közvetlenül a parton vannak, fizetőssé kell tenni.

Nem a Tópart utcát, ahol a zöldfelületen parkolnak az autók, gyakran a járdán keresztül közlekednek, mert az nem lenne megoldás, ha a túlzsúfolt utcákra vezetnénk be fizetős rendszert, időkorláttal, és a kicsit arrébb lévő parkolókba terelnénk az autósokat azzal, hogy azok ingyenesek. Nem. A szakemberek, akik külsősök, valamint a képviselőtestület, akik a lakosságot képviselik, így látták jónak. Nem tökéletes, de örüljünk, hogy nekünk, helyi lakosoknak nem kell fizetni.

Jut eszembe. A fizetés. Mennyit is kell fizetni? A fentebb hivatkozott önkormányzati rendelet szerint, ami a város honlapján valamilyen érthetetlen okból pont nincs fent, a parkolási díjak egy órára a következők:

Jól néz ki ugye? Összehasonlításképpen Keszthelyen 50-240 Ft/óra között vannak a díjak a zónáktól függően szeméygépkocsira, Siófokon pedig május 15 és szeptember 15 között 320 ft/óra, szeptember 16 és május 15 között pedig 160 Ft/óra.Tehát mondhatni elég drágák a díjak. Azonban nem pusztán arról van szó, hogy a parkolási díjak magasak, hanem arról is, hogy egyes területeken törvénytelenek is.

Egy önkormányzat nem pusztán kitalálja hasraütésszerűen, hogy mennyi parkolási díjat akar szedni, mert ezt konkrétan szabályozzat az 1/1998.sz. törvény.

Ez a törvény azt írja elő, a 15/A §. (5) bekezdésében:

Az egy órára vonatkozó várakozási díj személygépkocsi, három- vagy négykerekű motorkerékpár, valamint három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár várakozása esetén - a tárgyév január 1. napjától tárgyév december 31. napjáig terjedő időszakban - nem haladhatja meg az állami adóhatóság által az előző naptári év szeptemberében és az azt megelőző tizenegy hónapban egy liter ESZ 95-ös ólmozatlan benzin üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható áraként havonta közzétett ár egyszerű számtani átlagának a kétszeresét.

(6) Autóbusz, vontató, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű és pótkocsi várakozása esetén a várakozási díjnak a legmagasabb összege az (5) bekezdésben megjelölt díjak háromszorosa, járműszerelvény várakozása esetén az (5) bekezdésben megjelölt díjak hatszorosa lehet.

Akkor számoljunk egy kicsit.

A tárgyév 2017. Vagyis a parkolási díj megállapításához a 2016. szeptembertől visszafelé össze kell adni a NAV honlapján közzétett számokat és átlagolni kell. Megtettük:

 

 

Forrás: www.nav.gov.hu

 A kihirdetett összegek számtani átlaga: (330+348+351+338+333+304+317+328+339+332+343+359)/12=335 Ft.

A maximális parkolási óradíj ennek a kétszerese lehet, vagyis: 335*2=670 Ft.

Ebből máris látszik, hogy törvénytelen az IFI ház meleltti aszfaltos parkolóban, valamint a Kastélypark melletti bekötőútnál megállapított 800 Ft/óradíjas parkolási díjat megállapítani. Mi a helyzet a teherautók, buszok esetében? Ott a számtani átlag háromszorosa lehet maximum a várakozási díj, ami ezek szerint: 335*3=1005 Ft/óra, vagyis az IFI ház melletti parkolóban az 1200 Ft/órás autóbuszos várakozási díj szintén törvénytelen. Továbbá a tarifális meghatározás alapján azt is kijelenthetjük, hogy mindeközben teherautóval bármely fizetős területen ingyenes a parkolás, hiszen ilyen parkolójegy váltására nincs lehetőség a rendelet szerint.

Azt már mindenki döntse el maga, hogy mennyire normális dolog egy ilyen minőségű rendeletalkotás, valamint, hogy mennyire normális dolog, hogy az önkormányzat csak a Facebookon keresztül, illetve a Fejér Megyei hírlap online verzióján keresztül közöl a lakosság számára fontos információkat, de azokat is egymásnak ellentmondó, módon. Amikor pedig jogosan kérdeznek azok a lakók, akik megválasztották a város vezetőségét, akkor vagy semmilyen válasz nem érkezik, vagy csak olyan, ami erősen kifogásolható, esetleg törvénysértő. Persze a helyi újságban volt néhány szó a parkolási rendeletről, de pusztán annyi, hogy változott a rendelet, mely területek érintettek és hogy kulturáltan lehet parkolni. Arról, hogy fizetős ez a parkolás, arról, hogy a helyi lakosok ingyen parkolhatnak egy szó sem esik.

Tehát adott egy rendelet, melyet úgy kommunikálnak, hogy ez "segít a kulturált parkolásban", azonban az ország egyik legdrágább parkolási díjaival, helyenként törvénysértő díjtételekkel.Mindezt úgy, hogy a leginkább problémás parkolási területekre nem terjesztik ki.

Javaslom, mindenki döntse el maga, hogy ez így rendben van-e.

Szólj hozzá

törvénysértés parkolási rendelet