2017. júl 19.

Miért (nem) kell nekünk az EFOTT?

írta: Velence a Mienk (...?)
Miért (nem) kell nekünk az EFOTT?

11695978_979282128797256_1471855742908462609_n.jpg

Túléltük az idei EFOTT-ot és a korábbi a Mi Velencénk fesztivált.  Már csak a szokásos egyéb július-augusztusi egyéb hétvégi rendezvények, koncertek, diszkók vannak hátra.  De miért is jó ez nekünk velenceieknek?  Feltesszük azokat a kérdéseket, amelyeket Te is megkérdeznél és meg is válaszoljuk őket.  Öninterjú.

 

A hangos, zenés, éjszakába nyúló rendezvények nagyon sok pénzt hoznak a városnak. Akkor megéri, hogy kibírjuk ezt a néhány napot, nem?

Tévedés azt gondolni, hogy ezek a rendezvények jelentős bevételt generálnak.  Az önkormányzat jegyzőkönyvei szerint a Mi Velencénk kb 8 millió forintot hoz, az EFOTT pedig kb 60-70 millió forintot – ha jó az idő és magas a látogatottság.  Ezek a város költségvetésében nem jelentek nagy hozzájárulást.

 

Azért ez a több tízmillió forint az sok és sok fejlesztést lehet megvalósítani belőle.

Nyilván 60-70 millió forint az sok pénz, de a város egész évben 2 milliárd forintból gazdálkodik.  Ez nagyjából olyan, mintha valaki hazavisz havi 150 ezer nettót és kap még hozzá 4800 forintot.  Ez persze nagyon jól jön, de nem okoz életszínvonal-változást. Továbbá mivel ez a bevétel csak további turizmus generálásra fordítható, ezért ebből nem lesznek fejlesztések.  Emellett figyelembe kell venni hogy ezért milyen áldozatokat hoz a város és a lakosság.

 

Miért, milyen áldozatokat hoz a város és a lakosság?

Egy tömegrendezvény óriási megterhelést jelent az infrastruktúrára, az utakra, zöldterületekre, zajszennyezéssel, környezeti rombolással jár: szeméthegyek, rongálás, elcsúfított zöldterületek.  Romlik a közbiztonság, az ingatlanok elértéktelenednek.  De ennél sokkal nagyobb kár a város imázsára történő hatás.

 

Ezt nem értem, ez mit jelent?

A jelenleg regnáló városvezetéssel új irányba indult a város, és egy buliváros koncepciója rajzolódik fel. Az óriásfesztiválok könnyű pénzt hoznak, de egy másfajta réteget vonzanak a városba. Nagyon könnyen egy kis-Siófok lehet Velencéből.

 

Azért mert itt van két fesztivál attól Velence még nem lesz buliváros.

De ha egy folyamat megindul, azt nehéz megállítani.  A rendezvényszervezők látják, hogy a városnak milyen jó vasúti és közúti összeköttetése van a fővárossal, sokkal egyszerűbb leugrani ide egy görbe estére, mint elbumlizni Siófokra.

 

A hangos-zenés-éjszakába nyúló fesztiválok hozzátartoznak egy üdülőváros életéhez.

Ez egyáltalán nem igaz. Velence, a tó, a hegység egy csodálatos természeti környezetet alkotnak, kár ezt elfecsérelni a legigénytelenebb típusú tömegrendezvényekre.  Az óriás-fesztiválok riasztják az igényesebb turizmust, egy kisgyerekes család és egy szépkorú ökoturista nem jön olyan helyre, ahol hétvégenként az egész várost betöltő, hajnalig tartó dübörgésre számíthat.

 

A rendezvények csak egy kisebbséget zavarnak, a többség toleráns, kibírja azt a néhány napot.

Ez a legnagyobb tévedés. A dübörgés a számozott utcáktól kezdve, az Újtelepen át a Bence-hegyen lévőket ugyanúgy zavarja.  Nem is beszélve az Ófalu részről, ahol a tartózkodás elviselhetetlen. Nem véletlenül alakultak kisebb-nagyobb csoportok, volt egy sikeres aláírásgyűjtés. Általában véve a civileknek gyenge az érdekérvényesítő szerepe, az emberekben nincs még meg annak a kultúrája, hogy igenis tudják befolyásolni a városukban történő dolgokat, nem csak ötévente egyszer, amikor polgármestert választanak, hanem közben is.

 

Nem lehet ezeket a fesztiválokat kisebb hangerővel megtartani? Esetleg zajvédő falat építeni?

Ez fizikailag nem megvalósítható.  Az alacsony frekvenciájú mély hangokat nem lehet kiszűrni, azok vastag falakon is áthatolnak.  Sokan tapasztalták már, hogy becsukják az ablakokat és a dübörgés még elviselhetetlenebb, mert csak a mély hangok hallhatók.  Vannak központilag meghatározott decibel-korlátozások. Ezeket a fesztiválszervezők vagy betartják vagy nem, de ha be is tartják, ne várjunk csodákat, ha a színpadok egy város belterületén, lakott területtől 100 méterre vannak.

 

Akkor mi a megoldás?

Az optimista forgatókönyv az az, hogy az EFOTT elmegy magától.  A szervező egy profitorientált kft., lassan be kell, hogy lássa, hogy a hely fizikailag túl kicsi a fesztiválnak.  A visszajelzéseket olvasva a rendezés pocsék, részben amiatt, mert nincsen optimálisan kialakítva a tömeg áramlása.  Egy óriásrendezvény lebonyolítása irtózatosan nagy logisztikai feladat. Ehhez szükséges egy sokkal nagyobb terület.  A másik nagyfesztivál, a Mi Velencénk gyanús pénzügyi háttérrel működik, egy rossz időjárás végleg elsöpörheti az életképesség határán táncoló rendezvényt.  Ha viszont nincs ekkora szerencsénk, akkor a kezünkbe kell venni a sorsunkat. A városunk olyan irányba fog fejlődni, amerre mi tereljük. Ha teszünk érte.

 

 

 

Szólj hozzá