2017. júl 30.

A ”felelős” városvezető, aki alszik, amikor Velencén éjjel dübörög az engedély nélküli fesztivál

írta: Velence a Mienk (...?)
A ”felelős” városvezető, aki alszik, amikor Velencén éjjel dübörög az engedély nélküli fesztivál

Velence három éve ad otthont a Mi Velencénk fesztiválnak, amivel eddig szinte csak gond volt, és minimális bevételt hozott a városnak.  A polgármester már alszik, amikor az engedély ellenére éjszaka dübörög a basszus a városban.  Feltesszük azokat a kérdéseket, amelyeket Te is megkérdeznél és meg is válaszoljuk őket. 

Miért mondják azt, hogy a Mi Velencénk fesztivállal eddig szinte csak gond volt?

Ez a fesztivál – az első alkalommal 2015-ben – olyan délutáni és éjszakai zajterheléssel járt, hogy közvetlenül utána lakossági fórumot kellett összehívni, és összegyűjtöttünk több száz tiltakozó aláírást.  Ezek után a tavalyi fesztivál valamivel halkabb volt, de akkor meg a szervező nem akart/nem tudott fizetni az önkormányzatnak.  A városvezetőség januárban még perrel fenyegette a szervezőt, mert az nem fizette meg a beígért 5 millió forintot. 

Aztán rendeződött ez a dolog?

Aztán fizetett a szervező, mert májusban az önkormányzat úgy döntött, hogy nem csak újra beengedi a városba fesztivált, hanem még adott is a szervezőnek 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Ami ugye közpénz.

Tehát adott annak 2.5 millió forintot, aki korábban hónapokon át nem fizette ki az 5 millió forintot és perrel is kellett fenyegetni?

Igen.  Ez nagyon meglepő.

És hogyan zajlott le az idei fesztivál?

Idén ismét jelentős zajt okozott az éjszakába nyúló dübörgés.

Hogy-hogy éjszakába nyúló volt a rendezvény?  A polgármester azt mondta egy velencefürdői lakossági fórumon, hogy éjjel fél 12-ig adtak engedélyt.

A polgármester úgy tűnik, nem látta a meghirdetett programot sem, ami mind a 2 napon hajnalig volt előzetesen is meghirdetve koncertekkel és diszkóval.  

 

És mit lehet ilyenkor tenni, ha tényleg fél 12-ig szól az engedély és mégis tovább tart a buli?

Egy felelős városvezető ilyenkor ellenőriz és intézkedik.  Mivel tudja, hogy ezzel a rendezvényszervezővel korábban is gond volt, ezért a legszigorúbb ellenőrzést kell ilyenkor alkalmazni.

Igen, de hogyan?

Zajszakértő alkalmazásával egész napra.  Persze nem volt se zajszakértő, se zajmérés.  A rendőrség is felfüggesztheti az engedély nélküli programokat.  De ha én vagyok a polgármester, akkor este fél 12-kor ott vagyok a helyszínen, és leállíttatom az áramellátást vagy lehalkíttatom a zenét.  Ez ilyen egyszerű. 

Miért nem tette meg ezt a polgármester?

Ezt a velenceiek is megkérdezték tőle a fórumon, ő azt mondta, hogy ő ekkor már aludt. 

Akkor miért jó nekünk, hogy itt van ez a rendezvény?

Ez kb 3-5 milló forintot hoz a városnak évente, ami csepp a tengerben a város éves 2 milliárd forintos költségvetéséhez képest.  Azt kell látni, hogy van itt egy problémás bérlő, akivel mindig baj van (túl hangos, nem fizet, nem tartja be az engedélyt), aztán a városvezetés visszaengedi a városba, és még pénzt is ad neki.  Ki engedne be a panziójába egy olyan  vendéget, aki először zavarja a szomszédokat, utána csak akkor fizet, amikor már perrel kell fenyegetni, és aztán a megállapodást is felrúgja?  És ki adna ezek után még anyagi támogatást is egy ilyen vendégnek??? 

 

Szólj hozzá

fesztivál