2017. jan 20.

Elsősegély ivóvízszennyezés észlelésének esetére

írta: Velence a Mienk (...?)
Elsősegély ivóvízszennyezés észlelésének esetére

A Velencei-tó környéki települések a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területéhez tartoznak, az ivóvíz az ercsi távvezetéken keresztül jut el a településekhez.  Ez viszonylag hosszú út, talán ez lehet az  egyik oka, hogy a tó környéki települések isszák az ország legdrágább ivóvizét.  Illetve innák, mert időnként ivóvíznek nem nevezhető barna, fekete lé folyik a csapokból. A szennyezettség szemmel is jól látható volt.

Ez történt 2017. január közepén is. Ami miatt az eset mégis példa nélküli, és tanulságos a jövőre nézve is, az a lakossági tájékoztatás hiánya mind az önkormányzat, mind a szolgáltató részéről. Amikor az első jelzések eljutottak a Velence a Mienk (..?)  Facebook csoportba, mindenki teljesen tanácstalan volt. Néhányan beszéltek a szolgáltatóval: volt, aki azt a tájékoztatást kapta, hogy a víz nem iható és fürdésre sem alkalmas (ami valószínűleg igaz is volt- elnézve a posztolt képeket), másoknak azt mondták, hogy fogyasztható.

A FEOL cikkében (http://feol.hu/hirek/zavarossa-valt-a-viz-az-ercsi-velence-tavvezeteken-mar-dolgoznak-a-problema-elharitasan-1812123) is a fogyaszthatóság szerepel, illetve a DRV tájékoztatója, melyben magyarázatként az órák elfagyására hivatkoznak (a kiáramló nagy mennyiségű víz feloldja a csöveken lévő vas és mangán lerakódást), tehát:

„A víz fogyasztható, inkább esztétikai problémát okoz,”  

 Ennek némileg ellentmond, hogy a kérdéses időszakban lajtos kocsi járta a település utcáit (hangosbemondón ugyanakkor nem volt tájékoztatás). A lajtos kocsi megjelenése arra utal, a szolgáltató pontosan tudta, hogy csak ilyen módon szolgáltathatna vizet, hiszen ezt  201/2001 Kormányrendelet  szabályozza, illetve hogy fel kellene hívnia a lakosság figyelmét arra, hogy a víz nem fogyasztható. Ennek a költségeit egyébként az önkormányzat köteles viselni.

Az említett rendelet részletesen felsorolja, kinek  mi a teendője ivóvíz szennyezés esetén. A szolgáltató dolga, hogy értesíti az illetékes népegészségügyi szervet (jelen esetben a Fejér megyei kormányhivatal népegészségügyi osztálya), tájékoztatja a települési önkormányzatokat, illetve a lakosságot.

„A 201/2001 (X.25.) Kormányrendeletben rögzített ivóvízminőségi határértékek túllépésekor, illetve szennyezés veszélyével járó rendkívüli esemény bekövetkezésekor a területileg illetékes népegészségügyi szerv a túllépés okát kivizsgálja és a szükséges vízminőség javító intézkedéseket elrendeli. Az elrendelt intézkedésről az illetékes népegészségügyi szerv valamennyi érintett települési önkormányzatot (..) értesíti.

Az üzemeltetőnek ilyen esetekben haladéktalanul értesítenie kell a fogyasztókat (pl. helyi médián, önkormányzaton keresztül, szórólapos ismertetők segítségével), a helyi önkormányzato(ka)t, illetve az ivóvíz élelmiszer-vállalkozásoknál történő felhasználása esetén az élelmiszer-vállalkozásokat a szennyezés veszélyével járó rendkívüli eseményről. A tájékoztatásnak ki kell terjednie a vízellátás korlátozásáról vagy betiltásáról, az átmeneti vízellátás módjáról és rendjéről, valamint a vízminőség-javításáról hozott intézkedésekre.

Amennyiben a víz ivásra, főzésre való felhasználását az illetékes hatóság megtiltja, az üzemeltető köteles az érintettek számára 3 liter/fő/nap ivóvizet biztosítani. Az ivóvizet az érintettek számára – a helyi földrajzi sajátosságokra is figyelemmel – az érintett lakóépületekből megközelíthető helyen, az érintett lakosok számára reálisan elérhető távolságban kell biztosítani.”

 

Ez az ami nem történt meg. A DRV tájékoztatása nem szól sem arról, hogy várhatóan meddig tart a szennyezés, milyen átmeneti intézkedéseket hoztak, hogy vizsgálták-e a víz összetételét, ami alapján fogyaszthatónak minősítették (illetve- és ezt már tényleg csak zárójelben tesszük hozzá: hogy hogyan fogják majd kompenzálni a fogyasztóikat). Az velencei önkormányzat – sokadik jelzés után adott csak ki tájékoztatást- mivel nem érezték magukénak a problémát (!)

Hogy a későbbiekben ilyen ne fordulhasson elő, az alábbi tanácsokat érdemes jogtudatos, az egészségét fontosnak tartó állampolgárként követni.

  • vízszennyezés esetén bejelentés a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának,
  • bejelentés a szolgáltatónak, azzal a kéréssel, hogy jöjjenek ki mintát venni, és hozzanak magukkal zavarosság mérőt, továbbá fontos, hogy mindezt jegyzőkönyvezzék,
  • ha a DRV mégsem jönne ki, akkor legalább mi magunk vegyünk minimálisan 1 liternyi vízmintát...

 

                                    

Szólj hozzá