2017. aug 26.

Mennyi pénzt hoz valójában az EFOTT Velencének?

írta: Velence a Mienk (...?)
Mennyi pénzt hoz valójában az EFOTT Velencének?

A polgármester 60 millió forintot ígért, míg a valóság az, hogy a 2016-os EFOTT csak 25 millió forintot hoz a városnak.  Miért támogatja a város az EFOTT-ot nagyobb összeggel, mint amekkorát az befizet a város kasszájába?  A város számára kedvezőtlen szerződési feltételeket találtunk az EFOTT szerződésben.    

efott.png

A polgármester 60 milliót ígért

 A polgármester 2016-ban 60 millió forintos bevételről beszélt a testületi ülés jegyzőkönyve szerint:

Bevételek-kiadások; elenyésző haszon a városnak

A szerződések alapján város háromféle bevételt realizál a fesztivál révén:

  1. Idegenforgalmi adó (IFA). A fesztiválszervező idegenforgalmi adót fizet vendégéjszakánként.  Ez 430 forint/fő/éjszaka.  2016-ban ez 33,2 millió forint bevételt jelentett Velencének.
  2. Bérleti díj. Az önkormányzat a területet szinte ingyen adja, egészen pontosan 350 ezer forintot kér az 5,5 hektárért egy hétre, ami rendkívül baráti árnak tűnik.
  3. Állami IFA kiegészítés. Az állam támogatást ad azoknak az önkormányzatoknak, amelyek idegenforgalmi adóbevételt tudnak realizálni.  A kiegészítés 2 évvel később folyik be az önkormányzathoz és előre nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi lesz, mivel ezt a költségvetési törvény határozza meg.  Korábban az állam 1,5 forintot adott minden 1 forint adóbevétel után, most már csak 1 forintot.  Nem tudni, hogy például az idei EFOTT-ból mennyi lesz az önkormányzat bevétele, hiszen az állami szabályozás közben újra változhat.  Ráadásul, ez a támogatás tovább csökkenhet az úgynevezett egy lakosra jutó adóerő-képességhez kötött beszámítási szabály alapján (minél magasabb az adóerő, annál kisebb a támogatás), de ezzel a városvezetés nem is kalkulált. 

Emellett a városnak költsége is felmerül az EFOTT-tal kapcsolatban:

  1. Céltámogatás / piaci befektetés az EFOTT számára. A város körülbelül ugyanakkora összeggel támogatja a fesztivált, mint amekkora idegenforgalmi adót kap tőle.  Korábban ezt céltámogatás jogcímen adta, most már úgynevezett piaci befektetésként, bár befektetésként ez nehezen értelmezhető, hiszen az EFOTT-tól a befektetés alapján semmilyen jövőbeni bevételre nem számíthat az önkormányzat.  Az Önkormányzat 2016-ban már kifizetett 31,1 millió forintot az EFOTT-nak és 2018-ban még fizetni fog 10,4 millió forintot.

 Velence Város Önkormányzatának bevételei és kiadásai a 2016-os EFOTT fesztivállal kapcsolatban (millió forintban)


 *Forrás:  Velence Város Önkormányzatának 2016. szeptember 28-i testületi ülése, Jegyzőkönyv 31-es melléklete

**Forrás:  Velence Város Önkormányzatának 2016. május 26-i testületi ülése, 32. napirendi pont

Megjegyzés:  A rossz időjárás miatt kevesebb volt az IFA bevétel, amit ellensúlyozott az, hogy a város emiatt kisebb összeggel támogatta az EFOTT-ot.

Észszerűtlen szerződési konstrukció

A bonyolultnak tűnő konstrukció lényege, hogy az EFOTT és az önkormányzat együtt generál állami bevételt a városnak, az EFOTT pedig ingyen kapja a területet és kvázi nem fizet adót.  Csakhogy ebben a konstrukcióban egyedül az önkormányzat futja a kockázatot, hiszen az EFOTT azonnal megkapja a támogatás döntő részét, míg az önkormányzat majdnem 2 évet várhat a saját bevételére és ráadásul nem is lehet biztos abban, hogy a várt összeget megkapja.  Egy észszerű szerződés úgy nézne ki, hogy a jövőbeni bevételt osztja meg az önkormányzat és a szervező. 

Minimális haszon a velencei kiskereskedőknek

Gyakran elhangzik az EFOTT mellett az az érv is, hogy extraforgalmat hoz létre a helyi kiskereskedőknek.  A helyi kiskereskedők azonban ezt nem tapasztalták.  Az Északi Strand környékén nincs élelmiszerbolt.  Az EFOTT maga felépíti a saját boltját, az idén egy Lidlt, a fesztiválozók ott vásárolnak.  A szervező érdeke az, hogy a látogatók egy percre se hagyják el a területet és csak ott bent költsenek, amit ő úgy ellenőriz, hogy nem lehet készpénzzel vásárolni, csak feltöltős kártyával.  Vagyis a velencei kisboltosok és kiskereskedők minimális plusz hatást éreznek.  Ők inkább amiatt panaszkodnak, hogy a törzsvásárlóik a fesztivál idején elmennek a városból. 

A polgármester 60 milliót ígért, de csak 25 millió lesz a bevétel

 A 2016-os 5 napos és éjszakai dübörgésért, rongálásért és szemétért a város tehát kb nettó 25 millió forintot kap, míg korábban a polgármester 60 millió forintos várható hasznot irányzott elő a képviselő testületnek.  Az EFOTT-tal kötött szerződés szerint Velence szinte ingyen adja a fesztiválnak a területet, emellett támogatja az EFOTT-ot akkora összeggel, amekkorát beszed a fesztiváltól idegenforgalmi adóként.  Ezen kívül a város az idegenforgalmi adó után kap állami kiegészítést, azonban arról nem is lehet tudni előre, hogy mennyi lesz és csak két évvel később érkezik.  Még ha a város lakossága akarná is az EFOTT-ot és az infrastrukturális feltételek is adottak lennének hozzá, akkor sem ilyen feltételekkel kellene szerződni. 

 

Szólj hozzá

bevételek EFOTT