2017. sze 28.

Ismét a velencefürdői strand kerítéséről

írta: Velence a Mienk (...?)
Ismét a velencefürdői strand kerítéséről

Januárban írtunk arról, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya eljárást indított annak kivizsgálására, hogy a velencefürdői szabadstrandot lekerítő, illetve a területét lecsökkentő kerítés a tavalyi évben szabályosan épült-e. Akkor az a döntés született, hogy a partmenti sávba eső 6 m-es kerítés a Helyi Építési Szabályzat rendelkezéseivel ellentétes, ezért azt le kell bontani. Erre fél évet kapott az üzemeltető TóParty Kft. (A határozathozatal időpontjában a cégnek éppen lejárt az előző bérleti szerződése és akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy ismét ő lesz az üzemeltető, de ez a történet szempontjából nem lényeges.)

kerites_oldalt.jpg

A fél év eltelt, ezalatt az egyik oldali kerítés szerencsére teljesen eltűnt (végülis ez volt a bejelentés célja), a fizetős strand felőli kerítés viszont változatlan formában áll a mai napig. Itt a cél az lett volna, hogy a "wc-einstand" során a szabadstrandtól elvett területek visszakerüljenek, ez nem történt meg. Időközben a Kormányhivatal sem feledkezett meg a kitűzött határidőről, így ellenőrizte, hogy végrehajtották-e a rendelkezést. Megállapította, hogy az teljes egészében nem teljesült, így kiszabta az eredeti határozat szerinti a büntetést az üzemeltetőre és továbbra is kötelezi a jogszerű állapot előállítására. 

Ezek a tények. Ugyanakkor felmerül pár kérdés, amire nem tudjuk a választ, de találgathatunk.

Miért nem vette komolyan az üzemeltető a Kormányhivatal határozatát? Ami ráadásul némileg neki kedvezett, hiszen nem kötelezte a teljes kerítés elbontására, csak a part menti 6m-es sáv miatt emeltek kifogást. Való igaz, hogy a parti sáv szélességét Kormányrendelet határozza meg, az viszont a Helyi Építési Szabályzat rendelkezése, hogy ebben a sávban nem lehet kerítés. 

Továbbra is kérdés, hogy hogyan tovább? Ragaszkodik az üzemeltető a jelenlegi állapothoz, ezzel újabb bírságot kockáztatva? Ha teljesen megnyitja a kerítést 6 m hosszban, hogy megfeleljen a szabályozásnak, akkor a fizetős strand megtartása okozna nehézséget, hiszen ki fizetne érte, ha itt ingyen is be lehet menni? Vagy akkor éjjel-nappal emberi erőforrással őriztetné? Vagy az is lehet, hogy ez a helyzet annyira nem tetszene neki, hogy inkább elmenekülne? Vagy van olyan megoldás, ami mindenkinek jó?

Ki tudja, ezek tényleg csak elmélkedések. De az biztos, hogy a történetnek itt még mindig nincsen vége. 

Szólj hozzá

kerítés szabadstrand Helyi Építési Szabályzat Velencefürdő TóParty Kft.