2017. jan 16.

A velencefürdői strand kerítéséről...

írta: Velence a Mienk (...?)
A velencefürdői strand kerítéséről...

kerites_oldalt.jpg

 Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy a tavalyi nyár folyamán a velencefürdői Cserje utcai szabadstrand területét jelentősen lecsökkentették azzal, hogy egy részét a fizetős strandhoz csatolták, a másik oldalát pedig elkerítették, megakadályozva az átjárást. Emiatt egy lelkes nyaraló a helyiek támogatásával bejelentést tett, miszerint a kerítések építése helyi jogszabályba ütközik.

Az illetékesség tisztázása után a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya eljárást indított és ennek keretében október 20-án hatósági ellenőrzést tartott a helyszínen, ahol az ingatlan tulajdonosa vagy bérlője nem jelent meg.

A helyszíni szemle és a körülmények összegzése után december elején határozat született az ügyben, melynek lényege az alábbi:

- Önmagában a kerítés építése jogszabályt nem sért, mivel annak létesítése építési engedélyhez nincs kötve

- Velence Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletében van egy bekezdés, amely kifejezetten tiltja a Velencei-tó partvédő művétől számított 30m-en belül kerítés létesítését. (A bejelentés is ebből indult ki.) Ugyanakkor a határozat megállapítja, hogy ez a rendelkezés csak a beépítésre szánt területek esetében érvényes, a strand területe pedig nem minősül beépítésre szánt területnek, így erre hivatkozással a kerítés építése nem tiltható meg.

- Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem vonatkozik rá szabályozás. Erre a területre a Vízgazdálkodási Területekre vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni, mely szerint a vízparton egy meghatározott szélességű biztonsági sávot mindenféle építménytől mentesen kell hagyni (és ebbe beletartozik a kerítés is). Erről az értékről egy Kormányrendelet rendelkezik, melynek értéke a partvonaltól számított 6m.

Mindezek alapján az a határozat született, hogy a kerítéseknek a 6m szélességű parti sávba nyúló része sérti a Helyi Építési Szabályzatot, mivel nem teszi lehetővé a tóparti karbantartási munkálatok elvégzését. Ezért a Hivatal az építtetőt a kerítés ezen részének a lebontására kötelezi, a határidő 6 hónap. Az első határozatban még Velence Város Önkormányzatát kötelezték erre, de miután nyilatkoztak a bérlő személyéről, utána ezt módosították és a kötelezett a TóParty Kft. lett.

 A történet hivatalosan itt tart, azonban ha az ember kicsit elgondolkodik rajta, akkor felmerül pár, egyelőre nem megválaszolt kérdés:

- Ha ezt a 6m-es sávot minden vízparton be kell(ene) tartani, akkor sehol nem lehetne a vízpartig érő kerítést létesíteni, ami az összes fizetős strand ellehetetlenülését hozná magával, ami pedig sem nekünk, sem másoknak nem áll érdekében, feltételezhetően a jogszabályalkotónak sem ez volt a szándéka. Ha ez nagyobb nyilvánosságot kap, vagy rossz kezekbe kerül, annak messzebbre ható következményei lehetnek.

- A kerítés bontására a TóParty Kft. kötelezett, azonban időközben a bérleti szerződése lejárt és egyáltalán nem biztos, hogy olyan lelkesen fogja a határozatot végrehajtani, mint amilyen lelkesen állítgatta helyre a kerítést, amikor azt valaki polgári engedetlenségből megbontotta.

 Folytatása következik??

 

Szólj hozzá

kerítés szabadstrand Velencefürdő