2017. aug 10.

A HÉSZ és a józan ész viadala Velencén

írta: Velence a Mienk (...?)
A HÉSZ és a józan ész viadala Velencén

... avagy velencei mutyi, 2. felvonás

 

A velencei képviselő-testület augusztus 10-én soron kívül tárgyalta a Helyi Építési Szabályzat módosítását. Ez az, amit egyszer már levettek a napirendről, amint megjelent a média. Most nekifutottak újból. Nézzük csak, mik történtek itt:

Polgármester Úr (továbbiakban PÚ) köszöntötte a megjelenteket és köszönetét fejezte ki, hogy az előző alkalommal megjelent az Átlátszó stábja, mert így világosan kiderült, hogy teljesen kaotikusan és az SzMSz-nek nem megfelelően működnek az ülések. Ezt Jegyző Asszony (továbbiakban JA) is alátámasztotta, és ő, mint a Törvényesség Felkent Őre, felolvasta az ide vonatkozó jogszabályokat. Ki, milyen hosszan, milyen körülmények között szólalhat meg, tehet észrevételt, stb.

PÚ hangsúlyozta, hogy a képviselőtestületi ülés nem színház, hanem a döntések színtere. Vitatkozni az előkészítés során kell, a (nem létező) lakossági egyeztetéseken, illetve a munkaértekezleteken (ahová egyes képviselőket „elfelejtenek” meghívni). PÚ azt is kifejtette, hogy a megválasztott képviselők döntésképes emberek, nem kell folyton a lakossághoz rohangálni véleményért. Aki nem tud önállóan döntést hozni, az mondjon le.

A napirendi pontok megszavazása előtt Szabó Attila képviselő kérte, hogy az 1. és 2. napirendi pontot, amely a HÉSZ-ről (Helyi Építési Szabályzat) rendelkezik, vegyék le a napirendről, mivel az nem tükrözi a helyi lakosság véleményét, az érdekeivel ellentétes. Az előző napi lakossági fórumon tömegek jelentek meg, akik ellenezték azt. A kérdést szavazásra bocsátották és … micsoda meglepetés, 2 képviselő kivételével mindenki leszavazta, tehát napirendre tűzik.

PÚ szerint a lakosságnak volt lehetősége megismerni az előterjesztést (hol is publikálták? Sehol…) és véleményezhették is azt (amit nem ismertek és amúgy sem olvassa el senki a beküldött leveleket). És egyébként is, a módosítás nem fog környezeti hatással járni, szóval nem indokolt hatástanulmány készítése. Felmerült, hogy miért nem vették figyelembe a megyei főépítész ellenvéleményét. Erre azt a választ kaptuk, hogy – bár írásban valóban kifogásolta az előterjesztést – utána egy személyes megbeszélésen szóban visszavonta azt. Fésűs Attila képviselő megkérdezte, hogy erről (már csak a formaságok betartása miatt) készült-e írásos dokumentum, de PÚ és JA is kikérte magának, hogy nem hisznek az ő adott szavukban. Különben is, JA a törvényesség őre a Hivatalban, amit ő mond, az törvényes és nincs vita.

Ezután az 1. napirendi pontot 2 ellenszavazat mellett megszavazták.

A 2. napirendi pontnál, ahol a 13 pontból álló listáról kellett szavazni (amit csak a nagyon beavatottak ismerhettek), Szabó Attila név szerinti szavazást kért, ami végül is átment. Kifejtette, hogy az nem minősül lakossági egyeztetésnek, ha tartanak egy fórumot, amiről nem derül ki, hogy ez lesz a téma és 1 ember tudott elmenni az érdeklődők közül a hétköznap kora délután megtartott fórumra. Ráadásul ezekből néhány jelentősen befolyásolja a város jövőjét, így elfogadhatatlan, hogy ezt erőből akarják átnyomni.

Fésűs Attila megkérdezte, hogy miért gyorsított eljárásban, miért rendkívüli ülésen akarják elfogadtatni ezt, egyáltalán miért kell és miért nem látott senki tervet, hogy mivel kívánják kihasználni az új lehetőségeket (látványterv a tervezett állapotról).

JA szerint fél éve van az anyag a testület előtt, ez nem gyorsított eljárás. Egyébként pedig nem érinti a kérdés az egész várost, ezért indokolt az egyszerűsített eljárás (tehát hogy nincs egyeztetés). Az nem derült ki, hogy miért volt szükséges soron kívüli ülésen tárgyalni (amikor ugyebár nem szükséges előzőleg Bizottságokban megvitatni). A jelen lévő tervező szerint is indokolt ez az eljárási rend, látványterv pedig nincs, hiszen ez nem az a szint, itt csak a jogi kereteket kell megadni, egy következő dokumentum fog rendelkezni arról, hogyan nézzen ki.

Itt felmerülhet bárkiben, hogy ha még nincs konkrét terv, elképzelés, akkor miért is olyan fontos ez a módosítás? Ezt Szabó Attila meg is kérdezte, amire azt a választ kapta, hogy egyrészt ez csak egy keret, másrészt ez a módosítás csak a valóságot követi le, hiszen jelen pillanatban sok a túlépítés, ők „csak” utána mennek annak, ami egyébként már megépült. Erre ismét sokan értetlen arcot vágtak, többek között Szabó Attila is, de innentől kezdve már nem kapott szót az Év Polgármesterétől, hiszen az törvényt és SzMSz-t sértene, ha ennyit beszél.

PÚ egyébként sem értette ezeket az érveket, hiszen ők csak fejlett várost szeretnének alkotni, de itt van 2 képviselő, akik halászfaluvá szeretnék zülleszteni a települést. Ezt a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság vezetője is alátámasztotta.

Mivel Szabó Attila már nem szólalhatott meg, így a kérdés szavazásra került, amelyet ismét 2 ellenszavazat mellett, a többség elfogadott.

PÚ nagyon figyelmes volt, hiszen kitért arra, hogy nincs itt semmi gond a gyűlések kezdési időpontjával, hiszen erre is mennyien el tudtak jönni, ezt majd a jövőbeli ülések időpontjának meghatározásánál is figyelembe veszi.

Szólj hozzá

Velence Helyi Építési Szabályzat