2017. aug 11.

A SZABÁLYOKAT AZ "ÉLETHEZ" KELL IGAZÍTANI - VELENCE A REJTŐZKÖDŐ MAGÁNÉRDEKEK HÁLÓJÁBAN

írta: Velence a Mienk (...?)
A SZABÁLYOKAT AZ "ÉLETHEZ" KELL IGAZÍTANI - VELENCE A REJTŐZKÖDŐ MAGÁNÉRDEKEK HÁLÓJÁBAN

Horváth Andrásnak, a KELLESZ-Korrupcióellenes Szövetség elnökének jegyzete

 

Nagy jelentőségű, a Velencei-tó környezetét alapjaiban fenyegető döntéseket hozott ma (2017.08.10-én) Velence képviselő-testülete. Nem meglepő módon a fideszes szavazógépezet ismét olajozottan működött. 
I. Első határozatával a képviselő-testület - egészen elképesztő és érthetetlen módon - elfogadta Koszti András polgármester és dr. Szvercsák Szilvia jegyző javaslatát, s 6:2 arányban úgy döntött, hogy a tóparti beépítettség szabályainak a jelentős megváltoztatása előtt nem tartja szükségesnek környezeti vizsgálati eljárás lefolytatását. A helyi építési szabályzat (HÉSZ) gyökeres átalakítását (beépítési százalék, építménymagasság) tehát semmiféle környezeti értékelés nem fogja alátámasztani - a Velencei-tó mellett! Figyeljünk csak: 8 ember (egy kisvárosi képviselőtestület) döntött egy olyan jelentőségű ügyben, ami messze túlmutat Velencén, hiszen itt az ország egyik legfrekventáltabb üdülőkörzetéről, s annak eddig még teljesen lerombolni nem tudott, természeti, tájképi értékeiről van szó. Ennek ellenére az összes illetékes környezetvédelmi (!) szakhatóság - igen, az, amit 2010 óta totálisan szétvertek - egyetértett azzal, hogy nem kell semmiféle környezeti vizsgálat, csináljon Velence, azt, amit csak akar. Akadt azonban egy kis bibi:

Az állami főépítész nem értett egyet a polgármester és rejtőzködő társaik (a jövőbeni ingatlan-panamák haszonélvezői) javaslatával és szakmaiságát megtartva szorgalmazta a környezeti hatásvizsgálatok elvégzését. Na de itt lép be a képbe a sajátos kis magyar maffia-demokrácia. A TESTÜLETI ÜLÉS ELŐTT EGY ZÁRTKÖRŰ MEGBESZÉLÉSRE INVITÁLTÁK A FŐÉPÍTÉSZ URAT, AKI - A POLGÁRMESTER ÁLLÍTÁSA SZERINT - MAGA KÉRTE, HOGY NE KÉSZÜLJÖN HANGFELVÉTEL. S MIT AD ISTEN, A BARÁTI MEGBESZÉLÉS VÉGÉN A FŐÉPÍTÉSZ ÚR KIJELENTETTE, HOGY INDOKLÁS NÉLKÜL VISSZAVONJA SZAKVÉLEMÉNYÉT A KÖRNYEZETI HATÁSVIZSGÁLATRA KÖTELEZÉS TÁRGYÁBAN. (Régebben erre azt szoktuk mondani, hogy megcsörrent a K-telefon.)

Az eljárást kifogásoló két önkormányzati képviselő - Szabó Attila és Fésűs Attila 
- hiába kérték írásban a főépítész megváltoztatott döntését, 
- hiába mutattak rá, hogy a lakosság érdemi tájékoztatása nélkül kívánnak dönteni a nagy jelentőségű kérdésben,
- hiába kérték a keddi lakossági fórum egyöntetű véleményével összhangban, hogy árulja el a polgármester, hogy miért, milyen építkezések miatt kell módosítani a HÉSZT, s
- hiába hiányolták a látványterveket, 
a testületi többséget ez nem hatotta meg, így az érvekkel mit sem törődve, rábólintott a városban széltében-hosszában beszélt, politikai-üzleti háttérérdekek által motivált paktumra. S velük együtt mutatott fityiszt a képviseleti "demokráciának", nagyon sok egyszerű helyi lakos érdekeinek és a Velencei-tó rengeteg látogatójának.

II. De itt még nincs vége. A kegyelemdöfést a 2. napirendi pont határozata adta meg, 7:2-es szavazati aránnyal). Ekkor döntöttek ugyanis a képviselők arról, hogy véglegesítik a településrendezési eszközök (köztük a HÉSZ) módosításának a tervezetét. A kulcsmondat a tervezet elkészítésében közreműködő Fehér VÁR Tervező Kft. képviselőjétől hangzott el: EZ A RENDELET AZ ÉLET LEKÖVETÉSÉRŐL SZÓL. Ki is fejtette, mit ért ezen. A Bence-hegyen (a helyi lakosok ikonikus helyén) ugyanis 20%-os mértékben szabálytalanul túlépítették az ingatlanokat (m2-ben és magasságban is), s ehhez kell igazítani a helyi szabályzatot. A másik variáció a dózer lenne, de hát ugye a szerzett jogok... A polgármester, ill. a jegyző rögtön csatlakozott az építésziroda véleményéhez. Sajnos ez a történet is mottója lehetne annak a rendszernek, amelyben most élünk: NEM A TISZTESSÉG, NEM A SZABÁLYKÖVETŐ EMBER A PÉLDA, AZ IGAZODÁSI PONT, HANEM A SZABÁLYSZEGŐ. 
Így történhet meg, hogy a szándékosan lepusztulni hagyott, elhanyagolt "Ifi Étterem" helyére egy sokkal nagyobb monstrum kerülhet, holott az évekkel korábban ugyanezen a partszakaszon (nyilvánvalóan pont ugyanilyen metódussal) felépített drabális apartmanház és wellness-hotel már úgyis tönkrevágta a tájképi értéket és a környezetet. Gondolom ez is a nép érdekében. S így lesz - többek között - a pincéje miatt műemléki védettséget is élvező Bence-hegyi tájrészlet még jobban beépítve. Na és így húzzák ki a földünket a lábunk alól a nagypolitikával összefonódott vállalkozók és csinovnyikok, csak azért, hogy ők jól éljenek. A többi mind hazugság. Modernizációra, fejlődésre, városiasodásra hivatkoznak, s ezt sokan el is hiszik.

Pedig ha nem sötét hátsó szobákban (évtizedes alkudozások után) dőlnének el ezek a dolgok, már réges-rég meg lehetett volna újítani a kérdéses partszakaszt úgy is, hogy a döntésbe bevonják az érintetteket, vagyis Velence szűkebb és tágabb környezetének a lakosságát. S akik most döntéshozóként vagy megtévesztett velenceiként hisznek ezeknek az embereknek, néhány év múlva lehet, hogy nem fognak tudni lesétálni a parthoz a kerítés és betontengertől, s majd csak úgy láthatják a Velencei-hegység gyönyörű panorámáját, ha befizetnek egy borsos wellness-hétvégére valamelyik aktuális oligarchánk szállodájába, apartmanházába vagy éppen kaszinójába. Csak éppen azok nem fogják ennek a tónak, ennek a tájnak a szépségeit élvezni, akiknek ezek a mindenféle képviselők elvileg a szolgái kellene hogy legyenek.
Remélem a velenceiek nem hagyják magukat, s valamilyen módon talán sikerül rávezetni arra az útra néhány döntéshozót, amelyet egyébként alkotmányos kötelezettségeik jelölnek ki.

Szólj hozzá